مشخصات صدف در براکیوپودا:
1-نوک صدف را آپکس نامند که صدف نسبت به محوری که از آن میگذرد تقارن دو طرفی دارد.
2-نوک صدف نقطه اصلی رشد صدف است و خطوط رشد به طور متحدالمرکز در اطراف نوک قرار داشته و موازی با حاشیه صدف می باشد.
3-در براکیوپودهای بدون مفصل ،اثر عضلات در ساختمان داخلی کفه ها مشاهده می شود.
یاد آوری می شود که تشخیص براکیوپودهای مفصل دار از بی مفصل در داشتن خط لولای عمود بر محور میانی کفه ها در صدف های مفصل دار است.
خط لولایی ممکن است مستقیم یا خمیده باشد.
:Phylum echinodermataشاخه خارپوستان
خارپوستان ،جانوران دریایی بی مهره ،کف زی و دارای تقارن دوطرفی و یا اغلب تقارن پنج شعاعی هستند.
اندازه آنها چند میلیمتر تا 20متر تغیر میکند.این جانوران دارای سیستم جریان آب در بدن خود می باشد.اسکلت خارپوستان تکامل یافته و دارای صفحات آهکی است که در بعضی از اشکال حاوی خارهای انعطاف پذیر می باشد. پلیت ها یا صفحات در خارپوستان عبارتند از:
1-استرئوم داخلی2- صفحات کلسیت بلورین که بطور یکنواخت جهت یافتگی دارد3- سرانجام استرومای آلی یا خارجی.
صفحات معمولا دارای3 تا15 درصد کربنات منیزیم در ترکیب خود میباشد که این میزان توسط دمای آب محیط زیست آنها تغیر میکند.ساختمان میکروسکوپی صفحات آهکی با وجود حفره های قابل شناسایی در قطعات کوچک آن شناخته میشود.
گسترش چینه شناسی خارپوستان:
خارپوستان برای اولین بار در کامبرین ظاهر شده اند و معرف اشکال ثابت پالئوزوئیک هستند .
اکینوئید ها و دیگر اشکال متحرک آزاد مانند استروزوآها (ستاره های دریایی)و هولوتروئید ها (خیاران دریایی)در مزوزوئیک و سنوزوئیک اهمیت دارند و امروزه خارپوستان متحرک فراوانتر هستند.
ریخت شناسی:
بدن خارپوستان دارای دهان و مخرج بوده و از دهان مرکزی یک مجرای گوارشی به سمت مخرج امتداد می یابد.روده بوسیله یک حفره ثانوی(سلوم)احاطه میشود که شامل بخش هایی از سیستم عصبی،اندام های تولید مثلی و سیستم آمبولاکرال (سیستم گردش آب)می باشد.
سیستم گردش آب از طریق منافذ مادرپورایت یا صفحات غربالی در ارتباط با آب محیط اطراف میباشد.در ستارگان دریایی مادرپورایت به یک کانال متصل است که به کانال سنگی موسوم است و نام خود را نیز مدیون آهکی شدن شدید دیواره ها در ستارگان دریایی می باشد.
اکولوژی:
با احتساب استثنائاتی نظیر خیاران دریایی مربوط به آبهای لب شور،خارپوستان موجوداتی منحصرا دریایی هستند که در اعماق مختلف زندگی میکنند.برخی از آنها روی بستر های گلی زیست مینمایند.مانند برخی از خیاران دریایی در حالیکه عده ای دیگر روی بستر های شنی و یا سنگی زندگی کرده و حفراتی در رسوبات ایجاد می نمایند.
کرینوئید های امروزی روی کف دریا زندگی میکنند و بوسیله ساقه به محل زیست خود متصل میشوند.
رده خارداران:Echinoidea
موجودات متعلق به این رده خارداربوده و غالبا دارای اشکال کروی تا صفحه ای هستند. صدف از صفحات کلسیتی زنجیره ای ثابتی تشکیل شده است .ناحیه دهانی بنام پریستوم در بخش مرکزی و یا محیطی سطح زیرین قرار دارد.
محدوده مخرجی یا پری پروکت در روی رأس یا روی نیمه عقبی،بین قله و دهان واقع است.
بر حسب چگونگی قرار گرفتن دهان و مخرج نسبت به هم دو گروه در آنها تشخیص داده شده اند:
خارداران منظم و خارداران نامنظم. در خارداران منظم دهان و مخرج در دو طرف مقابل هم قرار دارند ولی در خارداران نا منظم مخرج به پشت مهاجرت کرده است.دهان ممکن است در بخش جلویی قرار گرفته باشد. در این وضعیت صدف طویل شده و دارای تقارن دو جانبی است.
از آنجا که انواع نا منظم از انواع منظم تکامل یافته تر محسوب میشوند ،لذا امروزه واژه های منظم و نامنظم فقط در مفهوم توصیفی بکار رفته و در سیستماتیک کاربردی ندارند.
اکولوژی خاردارن:
تمام 800گونه عهد حاضر این موجودات ،دریایی،کف زی و در تمام اقیانوس اعم از ساحلی تا منطقه آبیسال وجود دارند.
حداکثر تنوع خارداران در مناطق لیتورال استوایی یا نیمه استوایی می باشد.
توتیای دریایی روی بستر های سخت و نرم دریا ها و یا درز و شکاف ها و غار های دریایی زیست مینماید.این موجودات به حفر بستر های گلی و ماسه ای پرداخته و گهگاه سبب فرسایش سنگها نیز میشوند.
شاخه آرتروپودا یا بندپایان:Arthropoda
آرتروپودا از فراوانترین شاخه جانوری بوده و نزدیک به یک میلیون گونه به تنهایی 75/0گونه های شناخته شده امروزی را تشکیل می دهند.90/0 گونه های آرتروپودا امروزی متعلق به رده حشرات می باشند. ضمنا آرتروپودا یکی از قدیمی ترین شاخه هائیست که از آغاز کامبرین وجود داشته اند.
آرتروپودا در مقایسه با بیوتوپ های زمینی به عنوان مثال آراکنید ها (عنکبوت ها ) که از سیلورین بوسیله راسته اسکورپیونید ها (عقرب ها) و میاروپودها (هزار پایان)مشخص می شوند تکامل یافته تر به حساب می آیند. در بین حشرات فسیل راسته های پالئودیکتیوپترها و مگاسکوپترها به ویژه از کربونیفر شناخته شده است
رده تریلوبیت ها:Class Trilobita
تریلوبیت ها بند پایان دریایی منقرض شده دوران پالئوزویک هستند که تنوع و فراوانی زیادی را نشان داده اند.
شناسایی آنه آسان و تکاملشان سریع می باشند بنابراین فسیل های شاخص بسیار خوبی محسوب می شوند.
آنها در سرتاسر پالئوزوئیک ،از کامبرین زیرین وجود داشته و حدود1300جنس از این رده توصیف شده اند.
بدن این موجودات بوسیله یک پوشش سخت خارجی،که در سطح پشتی قرار دارد محافظت می شوند.
قسمت عمده بخش شکمی بوسیله پوشش سخت خارجی پوشیده نمی شود . پوشش سخت خارجی در طول شامل سه ناحیه است.
سفالون:سپر سری،توراکس:قسمت سینه ای(در اینجا قسمت اصلی بدن موجودات)،پیژیدیوم:سپر دمی.
جبه یا کاراپاکس بطور عرضی نیز به سه بخش تقسیم می شود.
دو بخش حاشیه ای یا پلورا و یک بخش میانی یا محوری خارجی شامل کوتیکول کلسیتی شامل دو لایه ای که با یک لایه منشوری خارجی نازک همراه است.
پوشش سخت خارجی به طور عادی و دوره ای در اثر پوست اندازی تعویض میشده است. هم در سفالون و هم در پیژیدیوم عناصر اسکلتی اصلی بهم جوش خورده اند.فقط در ناحیه سینه یا توراکس که شامل 2تا40 بند میباشد بند ها امکان دارد نسبت به همدیگر حرکت داشته باشند. سفالون یک قسمت برجسته دارد که تحت عنوان گلابلا نامیده میشود و دارای دندانه هایی است که آثار بند های اصلی می باشند.خطوط درز پوست اندازی را تسهیل نموده است.
چشمها از نوع مرکب بوده و از عدسی های متعددی تشکیل یافته است(حداکثر 15000عدسی)و در زیر هریک از آنها یک مخروط بلورین وجود دارد.تریلوبیت های فاقد چشم هم وجود داشته اند.
وقتی که عدسی های چند ضلعی منفرد بوسیله کناره هایشان بهم متصل باشند ،آرایش عدسی ها هولوکروآل نامیده می شود ولی هنگامیکه عدسی ها نیمکره ای شکل و مجزا از یکدیگر باشند چشم شیزوکروال ایجاد می نمایند.
سینه یا توراکس شامل بند های مفصلی می باشد.
دم یا پیژیدیوم شامل بندهای متعدد است که بهم جوش خورده اند.
یک جفت آنتن یک انشعابی در جلوی دهان و تعدادی زوائد متعدد دو انشعابی نبز در تریلوبیت ها تشخیص داده شده اند.
اندام حرکتی یا به عبارتی پای تریلوبیتومورف ها شامل تلوپودیت و پره اپی دویت است.
تلوپودیت اعمال حفر کردن و خزش را انجام میدهد.
پره اپی پودیت شامل رشته های نسبتا سختی است که ممکن است عمل فیلتراسیون یا شنا و احتمالا عمل آبشش ها را انجام می داده است.
پدیده دوشکلی جنسی در برخی از تریلوبیت ها تشخیص داده شده است و گفته میشود این حالت را می توان از روی اندازه ،شکل و وضعیت چشم ها و میزان گلابلای آنها تشخیص داد.
تریلوبیت ها قادر بودند بدن خود را پیچش دهند .
پالئواکولوژی تریلوبیت ها:
تریلوبیت ها غالبا موجودات اپی بنیک(حرکت روی سطح رسوبات)بوده و در آبهای ساحلی کم عمق زیست می نموده اند.اشکال بودن چشم حفراتی در درون گل ایجاد میکرده اند ،لذا زندگی آندو بنتوس (زندگی در درون رسوبات )داشته اند.برخلاف سایر بند پایان ،تریلوبیت زوائد دهانی مشخص نداشته اند،زیرا آنها فقط قادر به تغذیه از ارگانیسم های کوچک بوده اند .
از تریلوبیت ها فقط تعداد کمی از فاکوپیدا ،اجزاء و بخش های دهانی داشته اند که معرف زندگی و تغذیه بوسیله شکار کردن می باشند.
ایالت های زیستی تریلوبیت ها در کامبرین زیرین و میانی گسترش جهانی داشته اند.